İstiklal Marşı

Bugün 12 Mart,bundan tam 93 yıl öncesinde,12 Mart 1921'de kabul edildi İstiklal Marşı.Mustafa Kemal'in yakın arkadaşlarından Mehmet Akif Ersoy'un eseriydi marşımız.Bilindiği üzere İstiklal Marşı için düzenlenen yarışmaya içinde''ödül''oluşu dolayısıyla katılmamış,fakat sonrasında özel istekler sayesinde Mehmet Akif'in yazdığı İstiklal Marşı günümüze kadar ulaşmıştır.

İstiklal marşının ve vatanımızın hikayesi bir yana dursun,ben bugün çok daha başka birşeyden bahsetmek istiyorum izninizle.
Günümüzde okullarda,özel törenlerde,futbol maçlarında dahi okutuluyor istiklal marşımız,fakat neden?İkinci bir soru ise okuma ile ilgili elbette,sadece okumak için mi okuyoruz sizce?

İstiklal marşının bunca okutulmasının başlıca sebebi Türkiye Cumhurriyeti'nin en nadide simgeleri arasında yer alıyor oluşudur.Bir diğer sebep ise kalıcılık yaratmaktır tabi,nasıl mı?
İstiklal marşı yazıldıktan sonra 10 yılda sadece 1 kez okutulsaydı,hatta sadece çeşitli özel günlerde okutulsaydı bile halk arasındaki değerini ister istemez biraz olsun yitirecekti.

Bu da bizleri 2. sorunun cevabını bilmeye sevk ediyor sanırım.Aradan geçen onca sene,dile kolay 91 sene.Tabi pek çoğumuz o zamanki cumhuriyet coşkusunu ve vatan sevgisini tahmin dahi edemiyoruz.Belki de o savaşların,o mücadele ve hırsın içerisinde bulunmamış olmamız bizleri gerçek bir cumhurriyet coşkusundan mahrum bırakıyor diyebiliriz aslında.Şimdi ise İstiklal Marşımızın 93.yılı adına 1 dakikalık saygı duruşu,ama eminim ki bu 1 dakikayı beklemeye tenezzül etmeyeceksiniz.Köreldik çünkü,millet olarak paslandık belkide bu konuda.

0 Yorum:

Yorum Gönder