Yorum Sorusu

Hani şu sınavlarda çıkan yorum soruları vardır ya,genellikle zeki öğrencilerin zorlandığı türden sorular.O neden öyle peki,hiç merak ettiniz mi?Aslında çok da basit bir cevabı var,tek sebebi sistemin akıllarımızı kendisi kadar alt düzey sanmasından kaynaklı.Eğer bir yorum sorusuyla karşı karşıya kalacak olsam üst düzey bir mantık yolu kullanma gereksinimi hissederim,bu yüzden bütün şıklar da birbirine normalden çok daha yakın bir hal alır ve kafam karışır.Ama M.E.B'in benimsediği politika çok daha basit kaçıyor,işte asıl zorluk da burada başlıyor...

Onlar biz yaşlardaki gençlerin kendilerine göre standart bir ölçümünü oluşturup bizlere de bu ölçüm sistemine dayalı sorular sormaktan yana davranıyorlar.Yani kısacası bizleri bir nevi salak yerine koydukları açık,alt seviyede mantık düzeyi gereksinimi olan sorular soruyorlar.Ama üst düzey mantığı kavrayan alt düzeyde çok daha başarılı olacak diye bir kaide yok tabi,sonuçta mantıktan bahsediyoruz değil mi?

Tabiri caiz ise öğrenciler öyle bir kazığa oturtulmuş ve yıllarca öylesine tuzaklı bir sınav sistemine tabi tutulmuşlar ki artık çok basit bir soruda bile bir tuzak olabileceği düşüncesiyle paranoyaklaşmaya başlıyorlar.
Ben ve benim gibiler,biz en başından beri bu sistemin ne denli berbat olduğunun farkındaydık;fakat bazı lanet olası eğitim görevlileri,bakanlar vs. bunu hala ayıkamamış vaziyette.

Üstelik bu sistemi öylesine titiz yerleştirmişler ki değişime bir taraftan başlayayım deseniz bütün eğitim sistemi tam anlamıyla çökme aşamasına gelebilir.Koca koca adamların bu kadar büyük ve bariz bir hatayı hala neden göremediklerini şimdilerde anlamaya başlıyorum aslında,çünkü onlar eskinin öğrencileriydi ve herşeyi o eskiden öğrendikleri gibi yapmaya çalıştılar.Çağdaşlık,AB politikası falan umurunda değil bu adamların,hepsi bildiğini okuma derdinde...


Ne diyeyim gençler,Allah sonumuzu hayır etsin...

0 Yorum:

Yorum Gönder