Başka Çeşit Bir İntihar

Çok çeşidi vardır intihar etmenin, ilaçla, iple, bıçakla, tabancayla, yüksek bir yer ile... Lakin derdiniz toprağa girmek değil, sadece ölmekse, bir tanesi en garantisidir: Kim varsa hayatı bulduğunuz, kim varsa size yaşamayı hatırlatan, onunla koparmak bütün bağları. Bir tek aile dahil değildir buna, olmamalıdır çünkü olduğu vakit bu cinayetleşir; demek değil midir ki eş dost ölmüyor da yalnız aile ölüyor, eş de dost da ölüyor tabi ama aile hep bir başka...
Hakiki bir intihar için gereken yegane unsur nefret, hayatım dediğin herkesin bir bir nefret etmesi gerekiyor senden ki, ısrarlarına rağmen geri dönmesin yüzünü sana; hem intihar, isminden de müsemma, geri dönüşü olmamayı simgeliyor. Bu tıpkı bilgisayarda, yüreğinin sonlandırmak istemediği bir iş için bütün yükü işaret parmağına bindirip, emin misin sorusuna karşı evet'e tıklamak gibidir bir anda, bir anda her şeyi bitirmektir ve artık rahatsındır; yaptığın iyi de olsa kötü de olsa yoktur geri dönüşü, didikleyemez seni yüreğin.
Her zaman iyi değil elbette ki olmaması bir geri dönüşün, insan dediğin beşer şaşar, her daim bir hata yapar; olur ya geri dönmek istersin, geri dönmekten de geçersin en azından birkaç şeyi olsun kurtarmak istersin, kurtarmaktan da geçersin... Bir bakmışsın, sadece aslında intihar etmeyi tam olarak beceremediğine dair bir kanıt bekler olmuşsun.

Bu defa intihar, açmayacak olsan da artık asla, bir güle dönüşmektir bakarsın.

Belirir mi o anda bir ışık? Herkes için değil, belki hak ettiğinden, belki olması gerektiğinden: ışık belirirse ama bil ki affetti Allah, Allah affettiği takdirde kuluna da ihsan eyler bakarsın affetmek mücadelesine dair bir güç. Affedilmek istemezsin yine de sen, hatanla bir olursun, öyle bir anlar, öyle bir anlarsın ki hatanı çocuklara ders verecek kadar; bir daha unutmamak için, yeni bir hataya yol açmamak için en çok da, kendi kendini affetmeden yaşarsın. Evet edememişsindir intihar, evet yaşarsın hala, neye dayanarak mı? Çok basit. Kimseyi kıyaslamazsın sen, birinden birini asla tercih etmezsin bu doğru; yine de biri vardır, bilirsin biri vardır, biraz ötedir bilirsin. İşte o gelir sana şanslıysan, seni anladığından söz eder, ömürlük hatana rağmen bedel olmayı es geçer sana yapması hiç gerekmezken, hatta ve hatta en son ondan beklenirken. Mesele ne onun seni anlamasıdır, ne de yanında olması aslında; asıl mesele onu bari kırmadığını hissettirip acını almasıdır, acını alması ama kendi üzerine almamasıdır. Bu ters düşer intiharının sebebine işte, sen başkaları senin acını üzerlerine alıyor diye acıdan intihar edersin; biri gelir, senden söküp atar ama kendine de dokundurmaz bu acının zerresini, derin bir nefes alır ve devam edersin hatana yanmaya; tek bir farkla sadece, huzurla, yine pişmansındır ama bilirsin senden razı son biri olsun kalmıştır, o kadar kötü değilsindir... Doğru ya da yanlış, hak etmediğine inandırır seni tek bir sözü kendine kıymayı, başkalarının sana kıydığınıysa onlara kıymana sayarsın, git gide uslanır, git gide susar fakat umudunu da kaybetmezsin.

Yaşamak vardır, intiharken yaşamak;
Bir de yaşatmak vardır, suçluyken yaşatmak.
Suç farkına varılır, suç tövbe edilir;
Suç affedilmese de, biri çekip alır vicdandan.
Yine yüktür hata ama dokunabilen biri oldukça,
O kadar korkunç olmadığıyla güç bulur insan.
Ömürlük bir minnet ve hatasına dair, uslanmış bir sadakatle.
Öğrenmek bu işte, iyi ders diye bir şey yok aslında...

Bu defa intihar hayra vesiledir, üzerine titremeyi doğurur, zaafları gidermeyi doğurur intihar edende.

Bu defa intihar dediğin, başkalarını ipten alma çabasıydı yanlış yollardan;
İpten alan biri çıktı ya "rağmen"lere rağmen seni dahi, alemlere rahmet Allah razı olsun hem sen hem ondan. Niyeti iyi olan intihar girişimi, asla gerçekleşemeyendir tam olarak. Yapmak istediğim tam olarak bana onun yaptığıydı, inan nasıl gıpta ettim. Hala ki ölüyüm eskileşmiş dostların şuralarında, dilerim ölülüğüm öngördüğüm gibi yeşertir onların gönül topraklarını; kendimden geçtim de, dilerim asla üzülmez bu dostlarının, sevdiğinin hakkına onları düşünerek de olsa kast etmiş adama halen sırt çevirmeyen o sevilen kadın, inşallah o adam artık uslanmıştır, durur da bir daha onu üzmez. İntihar etmediği bir o kaldı, ha gayret yaşamaya; aksi takdirde intihar da edemez zira, yalnız onu öldürür ama kendine hiçbir zarar veremez, bunun acısı da hiçbir intiharda görülmez.


0 Yorum:

Yorum Gönder