BÜYÜK ADAM KILAVUZU

Büyük adamları tanımak için evvela küçüklerden başlamak gerekir.

Küçük adamlar düşünmez, sadece yaparlar, bu yüzden de tek varlıkları -ki onun da varlığı meçhuldür- fiziksel güçleridir. Genelde bu küçük adamlar birbirlerini eyler, birbirlerini gaza getirirler hatta gaza gelmeye yer ararlar; sadece hedef odaklı olduklarından, kestirmeden gelip önlerini kesebilecek şeylerden de her daim bihaberlerdir.
Küçük adamları haklamanın en kolay yolu, onları gaza getirip hata yapmalarına sebep olmak ama asla onların gazına gelmemektir. Bu küçükler karşılarındakini kendilerinden küçük görmeye bayılırlar, onlara korktuğunuzu düşündürttüğünüzde sizi hafife alıp bir gıdım olan gardlarını da öylece indiriverirler, burada asıl mesele uzun vadeli düşünüp böyle ufak detaylardan gocunmamaktır.

En büyük adamlar en silahsız "görünenlerdir", öfkeyle hareket etmez, on hamle ötesini düşünüp hamlelerini en sona saklar ve düşmanın kendilerini yeterince küçük görmesini beklerler; bekleyip unuttururlar kendilerini ki küçükler hedef şaşırsın, zira küçük adamların hiçbir zaman tek düşmanı yoktur. Büyük adamların oyunu da büyüklük icap eder, sözgelimi bir kavga halinde büyük adamlar ellerini kana bulamaz, yakışmaz; bunun yerine ya maşalarına paslarlar ya da karşı tarafa hamle yaptırıp kendileri yapmayarak onu cümle aleme suçlu gösterdikten sonra şovlarını yaparlar.
Büyük adamların derdi kahramanlık değildir, o yüzden sonunu düşünürler, kanı kaynayan yeni yetmelerden onları ayıran budur; büyük adamlar bilir, biri onlara küfrettiği an değil de zaman içinde yavaş yavaş ve hissettirmeden onu eritmenin daha evla hatta zevkli olduğunu... Büyük adamların cezası büyük olur, şiddetten ziyade ömrü kaplayacak pişmanlıklar bırakırlar küçüklerde.

Büyük adam olmanın en iyi yanı pratikte masum teorikte ise haklı olmalarıdır, onları cahillerden ayıran ellerine toz bile değmeden iş bitirmeleridir; çakallık bu değildir, arkadan vurmazlar, sadece sağ bile göstermeden sol vururlar. Büyük adamların en büyük numarası legalden şaşmamak ama karşıyı da illegalden çıkarmamaktır. Fani dünya neticede, itibar önemlidir.
Büyük resimle meşgul olur büyük adamlar, küçüklerin büyük gördüğü ve bahsine doyamayıp karşıdakini çıldırtmaya çalıştığı küçük galibiyetleri onları alakadar etmez, mühim olan etapları kazanmak değil bitiş çizgisini ilk geçen olmaktır.
Büyük adamların en büyük özelliği: Kendi zaaflarını bile artı olarak kullanacak bir yol bulurlar; küçükleri ise ilkel dürtüleriyle hareket etmeye iterler ama onlar zaten buna dünden razıdır... Taa ki sonunda hangi hamlenin nereden geldiğini bilemez ve kendi kendilerine tuş olurlar, büyükler yürümeye devam eder.

Tek bir şey gerçektir; büyükler küçülebilir ama küçükler büyüyemez.

0 Yorum:

Yorum Gönder