DOSTLUK SÖZLEŞMESİ


Kurulacak olan dostluğun sağlam temellere dayalı, sahici, samimi ve uzun ömürlü olması esasıyla aşağıda belirtilmiş maddelere sadık kalacağıma, namusum ve şerefim adına and içip, sorumsuzluğum takdirinde başıma gelecekleri kabul ederim. 
  1. Taraflar arası herhangi bir anlaşmazlık halinde her iki taraf da karşısındakinin açıklamasını dinlemek ve ilk olarak onunla sağlıklı bir diyalog kurma yoluna gitmek ile mükelleftir.
  2. Taraflar birbirlerinin hak ve özgürlüklerini, yalnızca karşı tarafın iyiliğini gözettiği alenen belli olan gerekçelerinin mevcudiyeti halinde, ortak güvenilir bir üçüncü şahsın şahitliği çerçevesinde ihlal etme hakkına sahiptir.
  3. Antlaşmanın imzası itibariyle taraflardan birinin diğerine sevgisini sebepsiz yitirmesi, azaltması yahut koşulsuz şartsız öyle hissettirmesi bir suç niteliğindedir, mağdur taraf makul bir hak talebinde bulunabilir.
  4. İki tarafı da igilendiren her türlü kararın, beraberce ve üçüncü şahıslar olmaksızın alınması esastır.
  5. Anlaşma gereği, anlaşmacı tarafların birbirine herhangi iki arkadaştan daha yakın olması, daha çok ilgi-alaka göstermesi esastır.
  6. Tarafların, birbirlerinin girdiği tartışmalarda objektifllik göstermesi ve zor durumunda, her türlü baskı ve tehdit karşısında dahi diğer tarafın yanında davranması esastır.
  7. Taraflar yaşadıkları yahut hissettikleri her türlü olumsuzlukları karşı taraf onlara sormaksızın anlatma mecburiyetindedirler. (Ailevi meseleler dahil değil)
  8. Taraflar, bir diğerinin bulunmadığı ortamlarda her koşulda onun hakkını gözetmek ile hükümlüdür.
  9. Tarafların, birbirlerinin özel buldukları şeyleri ve özel günlerini (örn: doğum günü) ekstrem şartlar haricinde muhakkak hatırlama mecburiyeti bakidir.
  10. Taraflar birbirleri ile dostluklarını her ortamda rahatlıkla ve gururla dile getirebilmeli ve herhangi utanç benzeri duygu hissedememelidir.
  11. Herhangi ayrılık halinde tarafların birbirine karşı saygıyı muhafazası, suçlu tarafın gerekçe yetersizliğinde dahi suçlu tarafa ikinci (yalnızca ikinci) bir şans tanımaları esastır.
  12. Önem arz eden hususlarda, taraflardan birinin, bir diğerine karşı yapabileceği bir iyiliği gerekçesiz bir biçimde yerine getirmemesi bir suçtur.
  13. Aracılık ve arabuluculuk halinin haricinde iki tarafın arasına üçüncü bir şahsın (örn: sevgili veya diğer bir arkadaş) girmesi yahut taraflardan birinin üçüncü bir şahsa, diğer tarafa davrandığından daha yakın vs. davranması bir suç teşkil etmektedir.
  14. Taraflar arası sükuneti zedeleyecek bir iddianın varlığı halinde, iddia makamı ve sanık taraf yüzleştirilmelidir.
  15. Taraflar, birbirlerinin anlık tepkilerinin bir sebebe özgülüğünü göz önünde bulundurup mümkün olduğunca hoşgörücü ve yapıcı politikalar gözetmeye özen göstermelidir.
  16. Taraflar, bir diğer taraf diyalog ile uzlaşma teklif ettiğinde diyaloğu reddedemez ve diyelog boyu sakinliği korumak mecburiyetindedir.
  17. Taraflar, birbirlerinin rahatsız oldukları hal ve tutumlarını birbirine bildirme ve karşı taraftan bildirilenlere ise uyum göstermekle hükümlüdür.
  18. Hiçbir taraf, diğer taraftan çok özel olmadıkça hiçbir şey saklama hakkına sahip değildir.
  19. Bir tarafın diğerine anlattığı espri niteliği barındırmayan herhangi şey, taraflardan biri için tehdit oluşturmadığı müddetçe üçüncü şahıslardan mutlak suretle gizli tutulmak zorundadır.
  20. Taraflar, kısa aralıklarla birbirlerini yoklamak, hal hatır sormak ve sohbet etmek ile hükümlüdür.
  21. Taraflar, üçüncü bir kişinin yakın arkadaş olduklarına şüphe ile bakmasını sağlaaycak herhangi davranışta bulunamaz ancak bu konuda birbirinden hak talebinde bulunabilir.
  22. En az 6 (altı) maddenin ihlalinde mütabık olunması yahut söz sahibi şahitlerce (örn: ebeveyn, öğretmen vs.) doğrulanması halinde antlaşma, ileride yeniden başlatılabilecek biçimde feshedilir ve taraflar yalnızca 2 (iki) defa antlaşma yapabilir.
  23. Taraflarca mütabık olunduğu takdirde antlaşmaya yeni maddeler eklenebilir yahut maddelerin niteliği değiştirilip genişletilebilir.
  24. Anlaşmayı feshetme talebinde bulunan tarafın barışma şartları mevcut ve mantık, kişilik ve insan haklarına mevcut ise (bu kısım diğer maddeler için de geçerlidir) barışmak isteyen tarafın bunları uygulamayışı teklif dahi edilemez.

Anlaşmanın feshedilmesi halinde usül icabı iki taraf da birbirinden özür dileyip (hatalı tarafın kim olduğuna bakılmaksızın) mümkün mertebe sarılarak dostuğu noktalandırmalıdır. Antlaşmanın feshi hususunda kıskançlık ve birtakım, tek seferliği kanıtlanabilir ihlaller değerlendirme dışı olduğu gibi, taraflar kendilerine karşı uygulanan ihlalleri isteğe bağlı mazur görebilme hakkına sahiptir. Ancak fesih talebinde bulunan dahil her iki tarafın en öncelikli gayesi antlaşmanın sürdürülmesi olmalıdır. Buna ilaveten, yalan söylememek vb. Zaten herhangi insani ilişkinin temelinde bulunması arz eden türlü etmen de halihazırda maddelere dahildir.

Sözleşmeyi yazdırıp uygulamak isteyenler için buraya da png versiyonunu atıyorum.☺


0 Yorum:

Yorum Gönder